Opetus

Erilaiset kurssit ja niihin liittyvät oppitunnit, läksyt ja muut tehtävät ovat roolipelaamisen ohella yksi näkyvimpiä osia Tylypahka AM:in toiminnasta, vaikka oppitunneilla käyminen onkin vapaaehtoista. Oppitunneilla oppilasjäsenten on mahdollista opiskella erilaisia Harry Potter -kirjoista tuttuja sekä myös joitakin uusia oppiaineita Tylypahka AM:in opettajien johdolla. Enemmän opettamisesta pitävät taas voivat jakaa tietämystään taikamaailmasta toimimalla itse opettajina. Tällä sivulle valaisemme hieman AM:issa käytettyjä erilaisia tapoja pitää oppitunteja sekä muita opetukseen liittyviä asioita. Tarkempaa tietoa kuluvan lukuvuoden kursseista, lukujärjestyksestä ja jäsenille suunnattu opiskeluinfo löytyy yläpalkin Opiskelu-linkin alta.

Chatoppitunnit

Perinteisesti melko suuri osa Tylypahka AM:in oppitunneista on pidetty chatissa, joskin niiden osuus on vähentynyt viimeisinä vuosina. Chatoppitunnit toimivat siten, että lukujärjestyksessä mainittuna ajankohtana opettaja sekä oppilaat kokoontuvat koulun chatissa ja oppitunti käydään läpi roolipelaamalla. Opettaja siis opettaa kurssiin liittyviä asioita ja oppilaat voivat reaaliaikaisesti vastata opettajan kysymyksiin ja pelata, miten vaikkapa hahmon taikaliemi onnistuu tai kuinka muodonmuutostaian harjoitteleminen sujuu.

Chatoppitunneilla oppilaat voivat ansaita tupapisteitä omalle tuvalleen ensinnäkin olemalla vain yksinkertaisesti läsnä oppitunnilla, mutta myös vastaamalla kysymyksiin ja osallistumalla muuten aktiivisesti oppitunnin kulkuun roolipelaamalla. Oppitunnin lopuksi opettaja saattaa antaa läksyjä, joita tekemällä voi myös ansaita tupapisteitä. Opettaja kirjoittaa tavallisesti läksyt ylös myös läksykirjaan.

Kotisivuoppitunnit

Kotisivuoppitunnit toimivat yleensä niin, että opettajaa tekee opettamalleen kurssille omat kotisivut, jonne hän sitten kirjoittaa oppitunnin sisällön joko pelkkänä asiasisältönä tai sitten roolipelitarinana, jossa opettajahahmo opettaa asiat oppilaille. Tämän jälkeen oppilaat voivat käydä lukemassa oppitunnin kotisivulta silloin, kun heille parhaiten sopii. Toisin kuin chatoppitunneissa, opettajan ja oppilaiden ei tarvitse olla tietokoneen ääressä minään tiettynä päivänä tiettyyn aikaan.

Tavallisesti opettaja antaa useamman viikon tai jopa kuukauden oppilaille aikaa lukea oppitunti ja tehdä siihen liittyvät läksyt ja uusia oppitunteja ilmestyy opettajan ilmoittamina ajankohtina, useimmiten esimerkiksi kuukauden välein tai joka toinen kuukausi. Kotisivuoppitunneilla läksyt on merkitty usein kotisivuille oppitunnin yhteyteen, mutta opettajien pitäisi lisäksi myös kirjoittaa ne läksykirjaan. Kotisivuoppitunneissa tupapisteitä palkintaan yleensä vain läksyjen sekä mahdollisten tuntitehtävien tekemisestä.

Foorumioppitunnit

Foorumioppitunnit voivat olla täysin kotisivuoppituntien kaltaisia sillä erotuksella, että kotisivun sijaan opettaja julkaisee oppitunnit Tylypahka AM:in foorumilla, tai sitten ne voivat olla hieman chatoppituntien ja kotisivuoppituntien välimaastossa. Jälkimmäisessä tapauksessa foorumioppitunnit muistuttavat melko paljon foorumilla roolipelaamista: opettaja pelaa roolipeliviestejä, jossa opettajahahmo opettaa oppitunnin asiaa ja oppilaat puolestaan osallistuvat oppitunnille kirjoittamalla roolipeliviestejä, joissa heidän hahmonsa on oppitunnilla, tekee muistiinpanoja ja harjoittelee vaikkapa tunnilla opetettavia loitsuja tai keittää taikaliemiä.

Tällaiset foorumioppitunnit eivät kotisivuoppituntien tapaan vaadi sitä, että opettaja ja oppilaat olisivat paikalla foorumilla samaan aikaan vaan oppitunnit ovat tavallisesti avoinna useampia viikkoja. Tällöin oppitunti ei vaadi ihan yhtä aktiivista osallistumista kuin chatoppitunnit, mutta kuitenkin hieman enemmän kuin kotisivuoppitunnit. Roolipelattavilla foorumioppitunneilla opettajat palkitsevat tupapisteitä tehtyjen läksyjen lisäksi tavallisesti oppilaiden kirjoittamista roolipeliviesteistä sekä niiden sisällöstä: esimerkiksi onnistuneesta loitsusta tai kysymysten esittämisestä tai opettjaan kysymyksiin vastaamisesta voi saada lisäpisteitä.

Myös foorumioppitunneilta annetaan tavallisesti läksyjä. Opettajat saattavat roolipelimuotoisessa foorumioppitunnissa mainita läksyt esimerkiksi oppitunnin lopussa, mutta ne kirjoitetaan aina myös läksykirjaan.

Läksyt, kokeet ja muut tehtävät

Koska Tylypahka AM:issa oppitunneilla käyminen on vapaaehtoista, niin myös läksyjen, kokeiden ja muiden tekeminen on luonnollisesti vapaaehtoista eikä niiden tekemättä jättämisestä vähennetä tupapisteitä. Niitä tekemällä voi kuitenkin ansaita erittäin tehokkaasti tupapisteitä tuvalleen ja voi olla, että kaikkia kursseja ei voi läpäistä pelkästään käymällä oppitunneilla. Opettajillakaan ei ole velvollisuutta antaa läksyjä jokaiselta oppitunnilta tai pitää kokeita, mutta useimmat opettajat kuitenkin antavat oppilaille säännöllisesti läksyjä tehtäväksi ja monet pitävät myös jonkinlaisia loppukokeita kursseillaan.

Jos opettaja antaa läksyjä kurssiltaan, hän kirjoittaa ne aina oppitunnint jälkeen läksykirjaan. Läksyt voivat olla esimerkiksi sarja kysymyksiä, joihin oppilaan pitää vastata, lyhyitä esseitä, monivalintatehtäviä tai mitä tahansa muuta, mitä opettaja keksii. Useimmiten vastaukset läksyn tehtäviin on käyty läpi oppitunnilla, mutta joskus läksyt saattavat vaatia hieman myös esimerkiksi koulun kirjaston kirjojen tutkimista tai tiedon etsimistä muualta internetistä. Läksyn vastausten kopioiminen suoraan internetistä on kuitenkin kiellettyä! Valmiit läksyt lähetetään yleensä opettajan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen, minkä jälkeen opettaja tarkistaa vastaukset ja palkitsee oppilaalle asianmukaisesti tupapisteitä tehdyistä läksyistä.

Kokeita opettajat voivat pitää halutessaan niin kurssin aikana välikokeina kuin myös kurssin lopussa loppukokeena. Jokaisen kurssin opettaja ilmoittaa tavallisesti kurssin alussa, kuuluuko kurssiin kokeita ja kuinka monta. Kokeet ovat tavallisesti melko paljon läksyjen kaltaisia, mutta kysymyksiä ja tehtäviä saattaa olla hieman enemmän kuin tavallisissa läksyissä ja ne kattavat enemmän kuin vain yhden oppitunnin asioita. Muuten kokeet toimivat useimmiten läksyjen tapaan: tehdyt läksyt lähetetään sähköpostitse opettajalle, jonka jälkeen tämä arvostelee vastaukset ja antaa kokeesta arvosanan sekä tupapisteitä. Joissakin käytännönläheisemmissa oppiaineissa, kuten esimerkiksi takaliemissä ja loitsuissa, saatetaan pitää myös käytännön kokeita, jolloin koe tavallisesti suoritetaan esimerkiksi tavallisen chat- tai foorumioppitunnin tapaan roolipelaamalla.

Läksyjen ja kokeiden lisäksi opettajat voivat antaa myös oppitunnilla tehtäviksi tehtäviä, jotka palautetaan opettajan ilmoittamalla tavalla ja joista voi yleensä ansaita ylimääräisiä tupapisteitä. Joillakin kursseilla opettajat saattavat antaa tehtäväksi myös joitakin isompia projekteja, kuten esimerkiksi esitelmiä tai raportteja. Näiden tekemisestä on tarjolla yleensä enemmän tupapisteitä kuin tavallisista läksyistä.

Kurssit

Tylypahka AM:issa opetus koostuu erillisistä kursseista sen sijaan, että opettajat opettaisivat oppiainettaan koko lukuvuoden syksystä kevääseen. Kurssi tarkoittaa siis yhtä opetusjaksoa, jonka pituuden opettaja saa määrittää melko vapaasti itse. Tämä mahdollistaa perehtymisen esimerkiksi johonkin oppiaineen kapeampaan alalajiin hieman lyhyemmässä ajassa. Esimerkiksi sen sijaan, että opettaja opettaisi koko lukuvuoden oppiainetta "taikuuden historia", hän voi opettaa vaikkapa muutaman kuukauden pituisen kurssin, jonka aiheena on "Noitavainot". Tällöin oppiaine on toki edelleen taikuuden historia, mutta siellä puhutaan nimenomaan noitavainoista eikä esimerkiksi maahiskapinoista. Toisaalta opettajat voivat myös nimetä kurssinsa esimerkiksi tyyliin "Numerologia 1" ja "Numerologia 2" ja olla määrittämättä niille mitään sen tarkempaa aihealuetta.

Tylypahka AM:issa otettiin kurssisysteemi käyttöön siksi, että monet opettajat suunnittelevat mielellään kerrallaan hieman lyhyempiä opetusjaksoja kuin sitoutuvat suoraan koko vuodeksi pitämään opetusta joka viikko samana päivänä ja samaan kellonaikaan. Monet opettajat myös kokevat mielekkäämmäksi perehtyä itsekin kerrallaan johonkin oppiaineensa hieman suppeampaan aihealueeseen kuin suunnitella kertaheitolla koko vuoden kurssin valmiiksi. Toivon mukaan tämä tarjoaa myös mahdollisuuden mielenkiintoisempiin oppitunteihin. Oppilaille kurssimuotoisuus näkyy lähinnä siinä, että kaikkien kurssien opetus ei jatku koko vuotta ja toisaalta taas kesken vuoden saattaa alkaa aivan uusia kursseja.

Useimmat Tylypahka AM:issa järjestettävistä kursseista ovat avoimia kaikille oppilaille riippumatta siitä, mitä kursseja nämä ovat käyneet aikaisemmin tai ovatko käyneet mitään. Jotkin kurssit kuitenkin saattavat olla myös jatkokursseja, joissa on vaatimuksena, että oppilas on suorittanut joitakin tiettyjä muita opintoja ensin tai hankkinut niitä vastaavat tiedot muilla tavoin. Kurssia on syytä epäillä tällaiseksi jatkokurssiksi, jos sen perässä on jokin ykköstö suurempi järjestysnumero tai esimerkiksi sana "jatkokurssi". Kurssilistassa on lisäksi aina selkeä maininta, jos kurssille osallistumisella on joitakin edeltävyysehtoja. Jos mainintaa ei ole, on kyseessä kaikille avoin kurssi luokka-asteeseen ja aiempiin opintoihin katsomatta.

Todistustenjako

Aina kun opettajat päättävät kurssinsa, he tekevät siitä kurssiarvostelun, jossa he antavat kursseilla olleille oppilaille arvosanat ja määrittävät, ketkä pääsivät kurssista läpi ja ketkä eivät. Opettajat saattavat ilmoittaa näistä tuloksista myös suoraan oppilaille heti kurssin päätyttyä, mutta viimeistään kevään lopun todistustenjaossa oppilaat saavat tietää arvosanansa kaikista käymistään kursseista. Todistustenjako pidetään tavallisesti kesäkuun alussa ja todistukset lähetetään oppilaille sähköpostitse.

Todistukset ja kurssiarvosanat ovat lähinnä leikkimielinen lisä Tylypahka AM:in opetustoimintaan eikä huonoista arvosanoista ole mitään haittaa eikä toisaalta hyvillä arvosanoillakaan voi saada juuri muuta kuin mainetta ja kunniaa päätösjuhlassa mahdollisesti jaettavien palkintojen muodossa. Opettajat voivat antaa arvosanat kurssiltaan joko Potter-kirjoista tutun arvosteluasteikon mukaan, kouluarvosana-asteikon 4-10 mukaan tai sitten vain yksinkertaisesti asteikolla hyväksytty/hylätty. Lisää lähinnä opettajille suunnattua infoa kurssiarvostelun tekemisestä ja arvosteluasteikoista löytyy kurssiarvosteluinfosta. Alla on listattu vielä Potter-kirjoista tuttu arvosteluasteikko.

  • Upea (U)
  • Odotukset ylittävä (O)
  • Kelvollinen (K)
  • Surkea (S) hylätty
  • Hirveä (H) hylätty
  • Peikko (P) hylätty

Todistustenjaon yhteydessä määritetään myös se, pääseekö hahmo siirtymään seuraavalle luokka-asteella, tai 7. luokan oppilaiden tapauksessa se, valmistuuko hahmo vai ei. Vähintään yksi hyväksytyllä arvosanalla suoritettu kurssi mahdollistaa varmasti oppilaan valmistumisen tai siirtymisen seuraavalle luokka-asteelle. Jos yhtään suoritettua kurssia ei kuitenkaan löydy, voi oppilas yhä valmistua, jos hän on esimerkiksi osallistunut roolipelaamiseen tai muuhun Tylypahka AM:in toimintaan. Luokalleen jäävät tavallisesti vain sellaiset oppilaat, jotka ovat olleet erittäin epäaktiivisia eli joita ei käytännössä ole nähty Tylypahka AM:issa koko lukuvuoden aikana. Toisaalta jos jostakin syystä haluat oppilashahmosi jäävän luokalleen, sekin onnistuu ja tavallisesti hieman ennen lukuvuoden päättämistä ylläpito ilmoittaakin, mihin tällaiset pyynnöt voi esittää.


Tarkistettu viimeksi: 05.08.2015 | Päivitetty viimeksi: 15.04.2015