Roolit ja velvollisuudet

Tylypahka AM:issa jäsenillä on muutamia erilaisia rooleja, joilla on erilaisia tehtäviä ja velvollisuuksia. Pääasialliset roolit ovat oppilas, opettaja sekä muu henkilökunnan jäsen. Oppilailla velvollisuuksia on kaikista vähiten ja opettajille taas eniten. Suurin osa muusta henkilökunnasta taas sijoittuu johonkin välimaastoon hieman tehtävänimikkeensä mukaan. Jos olet aikeissa liittyä, kannattaa lukea kuvaus ainakin siitä roolista, johon haet.

Oppilaat

Oppilaana pelaat noin 11-17 -vuotiasta noidan- taikka velhonalkua. Oppilailla ei ole mitään pakollisia velvollisuuksia. Jos liityt oppilaaksi, voit käydä oppitunneilla, tehdä läksyjä, roolipelata koulun foorumilla ja chatissa sekä tietysti tutustua molemmissa muutenkin muihin koulun jäseniin. Oppilas lieneekin siis yksi kaikista helpoimmista ja vaivattomimmista rooleista! Suosittelemmekin sitä lämpimästi kaikille, joille virtuaalitylypahkat ovat vielä ihan uusi juttu.

Oppilaat voivat ansaita oppitunneilla käymisestä, läksyjen tekemisestä, roolipelaamisesta ja muusta toiminnasta koululla tupapisteitä, jotka auttavat heidän tupaansa kohti tupamestaruutta. Pisteitä voi siis ansaita monella eri tavalla ja se on melko helppoakin! Tupapisteitä voi kuitenkin myös menettää esimerkiksi huonosta käytöksestä. Tupapisteistä voit löytää lisätietoa infon kohdasta pisteet.

Tylypahka AM:issa oppilaille ei ole mitään sääntöjä siitä, kuinka monella oppitunnilla pitäisi käydä tai kuinka monet läksyt pitäisi tehdä, jotta ei eroteta. Epäaktiivisia oppilashahmoja poistetaan jäsenlistalta yleensä noin kerran vuodessa. Useimmiten tämä toteutetaan syyslukukauden alussa järjestettävällä ilmoittautumisella, jossa pelaajat voivat ilmoittaa joko jatkavansa tai lopettavansa AM:issa. Lopettavaksi ilmoittautuneet sekä ne, jotka eivät vastaa kyselyyn lainkaan, poistetaan jäsenlistalta.

Valvojaoppilaat ja johtajaoppilaat

Valvoja- ja johtajaoppilaat ovat ylläpidon ja opettajien valitsemia erityisen ansioituneita oppilashahmoja. Valvoja- tai johtajaoppilaaksi ei voi hakea suoraan vaan heidät valitaan tavallisten oppilashahmojen joukosta. Jokaisesta tuvasta valitaan 5. vuoden oppilaista yksi tyttö ja yksi poika valvojaoppilaiksi ja 7. vuoden oppilaista yksi johtajapoika ja yksi johtajatyttö. Valvoja-ja johtajaoppilaiden asema on lähinnä roolipelillinen ja heidän tehtävänään on pitää koulussa yllä hyvää henkeä, auttaa tarpeen tullen muita oppilaita ja näyttää hyvää esimerkkiä.

Valvoja- ja johtajaoppilaiksi valitaan yleensä jäseniä, jotka ovat aktiivisia ja hyväkäytöksisiä tai muutoin rooliin sopivia. Koska kyseessä on ainakin toistaiseksi lähinnä roolipelillinen rooli, ei valvoja- ja johtajaoppilailla ole varsinaisia erityisiä velvollisuuksia tai tehtäviä ainakaan toistaiseksi. Toivomme ja luotamme kuitenkin siihen, että he käyttäytyvät asemmalleen sopivalla tavalla eli esimerkiksi auttavat tarvittaessa uusia jäseniä.

Pienestä oppilasmäärästä johtuen valvoja- ja johtajaoppilaita ei ole joka vuosi valittu. Heitä ei aina myös valita täyttä määrää. Jos esimerkiksi jossakin tuvassa ei ole seitsemännellä luokalla ainuttakaan poikahahmoa, voidaan sinä vuonna luonnollisesti valita vain johtajatyttö.

Opettajat

Opettajahahmojen eli professorit ovat oman oppiaineensa asiantuntijoita ja heidän pääasiallinen tehtävänsä on järjestää koululla opetusta. Opetus voi tapahtua esimerkiksi chatissa, foorumilla tai kotisivulla. Opettaja lieneekin vastuullisin rooli AM:issa, sillä velvollisuuksia on useita. Vähimmillään opettajan tulee 1) laatia ennen kurssin aloittamista opetussuunnitelma, 2) pitää oppituntinsa valitsemallaan tavalla, 3) antaa oppilaille asiaankuuluvat tupapisteet oppitunneille osallistumisesta sekä mahdollisten läksyjen/kokeiden tekemisestä ja 4) antaa kurssin loputtua kurssiarvosana kaikille kurssille osallistuneille oppilaille.

Läksyjen antaminen ja kokeiden pitäminen ovat vapaaehtoisia, mutta jos antaa läksyjä tai pitää kokeita, niin opettajan velvollisuus on tällöin myös luonnollisesti tarkistaa ja arvostella nämä läksyt ja kokeet ja antaa niistä asianmukaiset tupapisteet. Ennen opetuksen aloittamista kaikkien opettajien kannattaa myös tutustua infon osioon pisteet, jossa kerrotaan tupapisteiden antamisesta (ja vähentämisestä).

Jos opettaja toistuvasti ilman syytä ja ilmoitusta jättää oppituntinsa pitämättä tai laiminlyö muita velvollisuuksiaan, voidaan hänet erottaa koulusta, jos ylläpidon enemmistö sitä kannattaa. Tämän lisäksi myös opettajille pidetään tavallisesti noin kerran vuodessa (yleensä kesäloman loppupuolella) ilmoittautuminen, johon opettajat oppilaiden tapaan vastaavat, aikovatko jatkaa opettajina seuraavalle lukuvuodelle vaiko eivät. Opettajat, jotka eivät vastaa tähän kyselyyn mitään, voidaan erottaa.

Roolipeleissä opettajahahmot luonnollisesti ovat opettajia ja heidän ainakin pitäisi valvoa oppilaita. On kuitenkin jokaisen pelaajan päätettävissä, kuinka paljon heidän opettajahahmoaan kiinnostaa oppilaiden ojentaminen vapaa-aikanaan. Ehkäpä sinun opettajahahmosi on se tiukkis, joka vähentää pisteitä väärän värisistä koulupuvun sukista tai sitten hän mieluummin katsoo pienempiä rikkomuskia sormien lävitse. Opettajahahmot siis voivat puuttua vapaa-ajan peleissä tapahtuviin asioihin, mutta se ei ole mikään pakko tai velvollisuus.

Yleinen järjestyksen ylläpitäminen foorumilla ja koulussa muuten kuuluu ylläpidolle eikä opettajille, joten jos joku käyttäytyy asiattomasti tai sääntöjen vastaisesti, kannattaa opettajien ilmoittaa asiasta ylläpitäjille, jotka hoitavat asian. Jos siis roolipelissä jonkun hahmo haukkuu toista hahmoa, voi asiaa todistanut opettaja vähentää haukkujalta pisteitä, mutta jos joku pelaajista haukkuu toista pelaajaa, asiasta pitää ilmoittaa ylläpidolle.

Tuvanjohtajat

Tuvanjohtajat ovat ylläpidon valitsemia opettajia, jotka toimivat jonkin tuvan valvovina opettajina. Kuten valvoja- ja johtajaoppilaillakaan, ei tuvanjohtajillakaan ole ainakaan toistaiseksi mitään varsinaisia erityisiä velvollisuuksia (tavallisten opettajanvelvollisuuksiensa lisäksi) vaan tehtävä on enemmänkin roolipelillinen. Roolipelillisesti tuvanjohtajien tehtävänä on pitää huolta siitä, että heidän tupansa oppilaat käyttäyvytä hyvin ja että tupien välillä vallitsee rauha ja sopu. Tuvanjohtajat siis tietyllä tapaa vastaavat tupansa oppilaiden tekemisistä.

Tuvanjohtajia vaihdetaan tavallisesti vain silloin, kun joku tuvanjohtajana toiminut opettajaa päättää luopua tuvanjohtajan virastaan taikka eroaa tai erotetaan AM:ista kokonaan. Kun tuvanjohtajan paikka vapautuu tai on vapautumassa, ilmoitetaan asiasta tavallisesti koulun sivuilla, jolloin opettajilla on mahdollisuus ilmaista kiinnostuksensa tuvanjohtajan paikkaa kohtaan. Tuvanjohtajiksi valitaan yleensä opettajia, jotka ovat aktiivisia ja ystävällisiä ja hoitavat opettajan velvollisuutensa hyvin. Normaalisti yksi opettaja voi toimia kerrallaan vain yhden tuvan tuvanjohtajana, mutta poikkeuksia saatetaan joutua tekemään, jos vapaita tuvanjohtajan paikkoja on enemmän kuin tuvanjohtajaksi haluavia opettajia.

Muut jäsenet

Muuhun henkilökuntaan lukeutuvat koulun kaikki jäsenet, jotka eivät ole oppilaita tai opettajia. Heitä ovat esimerkiksi tilustenvartijat, sairaanhoitajat, kirjastonhoitajat, tupakummitukset, räyhähenget ja muut vastaavat. Muun henkilökunnan velvollisuudet riippuvatkin hyvin pitkälti siitä, mikä on tarkka tehtävänimike. Esimerkiksi sairaanhoitajien velvollisuus on hoitaa sairaalasiivessä koulun sairaita oppilaita ja henkilökuntaa, mutta tupakummituksilla taas ei ole juuri mitään erityisiä velvollisuuksia. Kuten oppilaille ja opettajille, myös muulle henkilökunnalle pidetään tavallisesti kerran vuodessa (yleensä uuden syyslukukauden alussa) kysely siitä, haluavatko he jatkaa tehtävissään alkavana lukuvuonna vai eivät. Jäsenet, jotka eivät vastaa kyselyyn mitään, voidaan erottaa.

Sairaanhoitajat, vahtimestarit ja muu varsinainen henkilökunta

Kaikilla oikeasti henkilökuntaan luettavilla hahmoilla, joilla on jokin työnimike, on tavallisesti myös joitakin velvollisuuksia. Esimerkiksi sairaanhoitajan velvollisuutena on pelata foorumin sairaalasiipi-alueella roolipelejä silloin, kun sinne joku jonkin sairauden tai vamman kanssa ilmestyy.

Kummitukset, räyhähenget, kotitontut ja muut vastaavat

Näillä hahmoilla ei ole juuri mitään erityisiä velvollisuuksia. He voivat osallistua roolipeleihin ja keskusteluihin kuten muutkin jäsenet tai käydä esimerkiksi oppitunneilla vierailemassa ja muuta vastaavaa. He eivät kuitenkaan luonnollisesti voi esimerkiksi oppilaiden tapaan ansaita tupapisteitä.



Tämä sivu on päivitetty viimeksi 05.01.2015