Pisteet

Tämä sivu esittelee opettajille (ja tietysti myös oppilaille) ohjesääntöjä siitä, miten ja millaisista asioista voi tupapisteitä myöntää tai ottaa pois. Pääasiallisesti tupapisteitä lähinnä annetaan ja käytännössä huono käytös ja koulun sääntöjen rikkominen ovat ainoat keinot menettää tupapisteitä. Esimerkiksi tekemättömistä läksyistä ei tupapisteitä voi vähentää. Tältä sivulta löytyy ohjeellinen pistetaulukko sekä yksityiskohtasemmat, sanalliset selitykset siitä, miten paljon tupapisteitä suunnilleen pitäisi antaa esimerkiksi oppitunneilta, läksyistä ja kokeista. Viimeisenä löytyy myös opettajia varten ohje koulun pistejärjestelmän käyttöön.

Ohjeellinen pistetaulukko

Oppitunnit
Läsnolo5
Osallistuminen0-25
Läksyt ja muut projektit
Tavalliset läksyt0-30
Suurempi projekti0-50
Kokeet
Koe0-50

Oppitunnit

Jokainen oppilas, joka ilmaantuu tunnille paikalle, saa 5 pistettä. Nämä ovat läsnäolopisteitä. Jos oppilas on oikein reilusti myöhässä (yli puolet tunnin kestosta), tätä pistemäärää voi alentaa oman harkintansa mukaan.

Läsnäolopisteiden lisäksi oppitunnilla voi antaa oppilaille lisäpisteitä hyvistä suorituksista, kysymyksiin vastaamisesta ja yleisestä osallistumisaktiivisuudesta. Vastaavasti oppituntipistemäärää voi myös vähentää huonosta ja opetusta häiritsevästä käytöksestä. Sopiva määrä antaa/vähentää pisiteitä on noin 0-25 pistettä per oppitunti (paikallaolopisteiden lisäksi), jossa 25 pistettä tarkoittaa, että oppilas on ollut erittäin aktiivinen, suoriutunut hänelle annetuista tehtävistä erinomaisesti tai muuten vain loistanut erityisen kirkkaasti tunnilla ja 0 pistettä, että oppilas ei oikeastaan mitään muuta tehnytkään kuin saapui paikalle. Vastaavasti -25 pistettä taas tarkoittaisi suurinpiirtein, että oppilas hyppi tunnin ensimmäiset 15 minuuttia pulpetilta toiselle, roikkui sitten verhoissa ja muissa oppilaissa ja lopuksi räjäytti tuolinsa (oppilaat: ensimmäinen, joka tämän tekstin innostamana räjäyttää tuolinsa, saa kiillottaa palkintohuoneen pokaaleita seuraavan vuoden ajan).

Läksyt

Normaalien läksyjen haastavuusasteen on hyvä olla sellainen, että niistä palkitaan pisteitä noin asteikolla 0-30 tupapistettä. Erityisen laajoista esseistä, raporteista tai muista isommista projekteista voi palkita pisteitä enemmän, noin astiekolla 0-50 tupapistettä. Läksyjen tekemättä jättämisestä ei vähennetä oppilailta pisteitä. Mikäli on epävarma siitä, miten paljon pisteitä voi läksystä maksimissaan antaa, läksykirjasta voi katsoa mallia siitä, millaisia läksyjä muut opettajat antavat ja miten paljon he niistä pisteitä lupaavat maksimissaan. Läksykirjassa tulee läksyä merkatessa ilmoittaa maksimissaan tarjolla olevat tupapisteet.

Esseiden ja muiden pidempien kirjoitustehtävien kohdalla olisi hyvä myös mainita läksynannossa, minkä pituinen sen tulee ainakin olla, jotta voisi saada täydet pisteet. Tämä auttaa oppilaita ymmärtämään, haetaanko tehtävänannolla enemmän jotain puolen sivun kirjoitusta vai useamman sivun pohdintaa. Pituus kannattaa ilmaista sanojen määränä, sillä pituus riveinä, senttimetreinä, sivuina tmv. on melko häilyvä, koska se riippuu paljon käsialasta (fontista). Yleisesti ottaen suomeksi kirjoitettaessa yhden A4:n verran tekstiä on noin 500 sanassa. 200-300 sanaa on sellainen, minkä ehkä vielä ueampi kuin yksi tai kaksi oppilasta saattaa ehkä jaksaa kirjoittaa. Suomi on melko kompakti kieli ja sanat pitkiä, joten muutamaansataan sanaankin saa jo melko paljon asiaa.

Noin yleisesti ottaen läksyjen pisteytyksessä 15-30 pisteen maksimipistemäärä on melko hyvä. Erityisen helpoista ja nopeasti tehtävistä läksyistä voi tietysti antaa vähemmän ja vaikeammista/työläämmistä (pidemmät esseet, laajemmat projektit tai muuten vain aikaavievät/ikävät tehtävät) enemmän.

Kokeet

Kokeiden pitäminen ei ole pakollista, mutta saattaa olla hyödyllistä, jotta saa oppilailta edes jotakin näyttöä, sillä jokaisen opettajan tulee kuitenkin vuoden lopussa antaa arvosanat oppilaiden todistuksiin. Tämä arvosana voi sitten muodostua tuntiosallistumisesta, läksyistä ja mahdollisesta kokeesta tai projekteista. Kokeista saatava pistemäärä voi olla kokeen vaativuudesta ja aikaavievyydestä riippuen noin 0-50 pistettä. Kuten ei läksyistäkään, tekemättömästä kokeesta ei voida vähentää pisteitä.

Muuta

Oppilailta voidaan vähentää ja heille voidaan antaa pisteitä myös oppituntien ulkopuolella. Esimerkiksi koulun sääntöjen rikkominen saattaa johtaa pisteiden menetykseen. Puolestaan taas esimerkillinen käytös tai johonkin projektiin osallistuminen voi tuoda lisää pisteitä oppilaan tuvalle. Useimpien erilaisten erityistehtävien ja tapahtumien pisteiden jakaminen on ylläpidon työtä, mutta käytöksestä pisteitä voivat jakaa myös opettajat. Huomaa kuitenkin, että jotta opettaja voi vähentää oppilaalta pisteitä huonosta käytöksestä tai antaa pisteitä hyvästä, tulee hänen olla itse todistanut siihen johtanutta tapahtumaa tai tietää se muuten varmaksi. Näitä "käytöspisteitä" on kuitenkin perinteisesti jaettu AM:issa melko vähän, ja mikäli kyseessä on vapaa-ajan roolipeli, on yleensä kohteliasta kysyä pelaajilta, sopiiko näille, että opettajahahmo liittyy peliin mukaan. Oppitunnin ulkopuolisista asioista pisteitä voi antaa/vähentää noin asteikolla 0-10 tupapistettä. Vakavammista rikkeistä (esim. oppilas käyttäytyy erityisen huonosti, aiheuttaa selvää varaa muille, käyttää anteeksiantamattomia kirouksia tmv.) voi ilmoittaa ylläpidolle, jotka voivat tehdä harkintansa mukaan myös suurempia pistevähennyksiä.

Pistejärjestelmän käyttö

Vähennetyt ja annetut pisteet merkitään koulun sisäiseen pistejärjestelmään. Järjestelmä toimii siten, että opettaja lomakkeen avulla ilmoittaa pisteet, jotka oppilas saa/menettää. Tämän jälkeen pisteet siirtyvät odottamaan ylläpidon vahvistusta (opettaja voi tällöin tarkastella antamiaan pisteitä, mutta ne eivät vielä näy oppilaille eivätkä etusivun tupapistetilanteessa). Ylläpidon tarkistettua merkinnän oikeellisuuden, se siirtyy kunnolla järjestelmään siten, että oppilaatkin voivat nähdä saamansa pisteet ja ne lisätään samalla myös automaattisesti etusivun pistetilanteeseen. Kirjauduttuasi sisään "jäsenille"-alueelle, pääset lähettämään pisteitä klikkaamalla ylävalikosta linkkiä "Opettajille" ja sen jälkeen "Tupapisteiden antaminen/vähentäminen". Alla ovat lyhyet ohjeet siitä, kuinka pistelomake tulee täyttää.

Kohdassa Nimi pitäisi näkyä opettajahahmosi nimi, jolla olet tupapisteitä antamassa.

Kohdasta Tupa klikkaa aluksi oppilaan tupaa. Jos et tiedä oppilaan tupaa, voit varmistaa sen koulun jäsenlistasta.

Valittuasi oikean tuvan, valitse kohdan Oppilas pudotusvalikosta oikean oppilaan nimi. Huomaa, että valikossa näkyvät vain juuri valitsemasi tuvan oppilaat! Jos etsimääsi nimeä ei siis löydy, varmista että olet valinnut oikean tuvan. Jos tästä huolimatta nimeä ei näy, ota yhteyttä koulun ylläpitoon.

Kohtaan Pisteet kirjoita (numeroin) pisteet, jotka oppilaalle annetaan tai vähennetään. Jos pisteitä annetaan, kirjoita vain pisteiden määrä tai plusmerkki ja pisteiden määrä (esim. "20" tai "+20"). Jos vähennät oppilaalta pisteitä, kirjoita miinusmerkki ja pisteiden määrä (esim. "-20"). Etumerkin ja numeron väliin EI saa laittaa välilyöntiä.

Lopuksi kirjoita kohtaan Muuta, mistä hyvästä pisteet annetaan tai vähennetään. (Esim. "Yrttitiedon läksyistä" tai "Huispauksen tunnilta"). Jos pisteet ovat oppitunnilta, merkkaa myös mistä oppitunnista on kyse. Voit merkata esim. päivämäärän tai kuukauden (jos oppitunteja on vain kerran kuussa) tai tunnin numeron (jos kurssisi tunnit on jollain lailla numeroitu). (Esim. "Huispauksen tunti 23.9.2010" tai "Tähtitieto: Lokakuun oppitunti"). Jos kyseessä on jokin muu syy, kirjoita se. (Esim. "Heitteli ruokaa päivällisellä", "Avusti ohjatussa läksyjenluvussa" tai "Ei suostunut pukeutumaan koulupukuun") Myös näihin on usein hyvä liittää päivämäärä, etenkin, jos kirjaat pisteet järjestelmään eri päivänä kuin sinä, jona oppilas ne ansaitsi/menetti.

Jos annat oppilaalle pisteitä virheellisesti, voit korjata asian vähentämällä/lisäämällä puuttuvat pisteet uudella merkinnällä. Jos esimerkiksi tarkoitat antaa oppilaalle 30 pistettä, mutta huomaatkin antaneesi 40 pistettä, voit seuraavaksi antaa oppilaalle -10 pistettä ja kirjoittaa Muuta-kohtaan "Korjaus edellisiin pisteisiin" tai "Korjaus. Annoin viimeksi liikaa pisteitä." tai muuta vastaavaa.

Ylläpito tarkistaa ja hyväksyy kaikki pisteet. Opettajat pystyvät tarkastelemaan antamiaan/ottamiaan pisteitä koska tahansa, mutta oppilaille ne näkyvät vasta, kun ne on hyväksytty.


Tarkistettu viimeksi: 01.02.2017 | Päivitetty viimeksi: 01.02.2017