Roolipelaaminen

Roolipelaaminen on melko suuri osa Tylypahka AM:ia ja sen toimintaa, eikä roolipelaaminen välttämättä ole kaikille uusille jäsenille aivan tuttua. Paljon voi oppia seuraamalla kokeneempia pelaajia esimerkiksi foorumilla ja AM:in foorumin roolipelialue onkin vapaasti vierailijoidenkin luettavissa. Tältä sivulta löytyvät kuitenkin myös nettiroolipelaamisen alkeet teoreettisemmassa muodossa.

Mitä on roolipelaaminen?

Kaikessa yksinkertaisuudessan roolipelejä ovat kaikki sellaiset pelit, joissa pelaaja eläytyy jonkin kuvitteellisen hahmon rooliin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi videopelit, liveroolipelit, perinteiset kynä & paperi -tyyliset pöytäroolipelit sekä erilaiset tekstipohjaiset internet-roolipelit. Tylypahka AM edustaa tietysti nimenomaan tätä viimeistä kategoriaa ja on tarkemmin ottaen tarinankerrontaroolipeli. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaajat tavallaan kertovat vuorotellen yhteistä tarinaa, kukin oman hahmonsa näkökulmasta. Loput tästä roolipelioppaasta onkin kirjoitettu nimenomaan internetissä toimivan tarinankerrontaroolipelin kannalta, vaikkei sitä erikseen mainittaisikaan.

Internet-roolipelejä pelataan useimmiten vieraskirjoissa, foorumeilla ja chateissa, mutta joskus myös esimerkiksi sähköpostitse. Tylypahka AM:issa pelaamme pääasiassa koulun foorumilla sekä chatissa ja nämä kaksi pelimuotoa eroavat hieman toisistaan. Niitä on esitelty paremmin vielä myöhemmin tässä oppaassa, mutta suurin ero lienee tietysti siinä, että foorumiroolipeli toimii vuoropohjaisesti ja pelaajat voivat käyttää oman vuoronsa kirjoittamiseen paljonkin aikaa, mutta chatroolipelit pelataan reaaliajassa, viestit ovat melko lyhyitä eikä varsinaista vuorojärjestystä ole.

Roolipeleissä käytännöt vaihtelevat usein erittäin paljonkin esimerkiksi sääntöjen määrässä sekä siinä, kuinka vapaat kädet pelaajilla on. Kannattaakin siis aina uuteen peliin liittyessään käyttää hetki aika juuri kyseisen pelin sääntöjen ja käytäntöjen tutkimiseen.

Hahmo ja sen luominen

Hahmot ovat erittäin tärkeässä osassa roolipelissä, sillä kaikki vuorovaikutus pelimaailman kanssa tapahtuu nimenomaan hahmon kautta. Tämän vuoksi kannattaakin suunnitella itselleen mielenkiintoinen hahmo, jota jaksaa pelata. Hahmon parhaimpana etuna onkin se, että voit pelata millaista hahmoa tahansa! Hahmosi voi olla aivan erilainen kuin sinä, jolloin voit päästä sen kautta eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin kuin oikeassa elämässä ja katsomaan maailmaa hieman toisenlaisesta vinkkelistä. Hahmosi voi olla vaikkapa äänekäs luokan pelle, vaikka itse olisit ujo ja hiljainen tai ehkäpä haluat kokeilla pelata puhdasveristen parhautta julistavaa luihuishahmoa, vaikka oikeasti olisit pelaajana sitä mieltä, että jästisyntyiset ovat aivan yhtä arvokkaita kuin velhosyntyisetkin.

Tylypahka AM:iin liittyessäsi luot itsellesi hahmon, jolla jatkossa sitten pelaat. Voit keksiä hahmosi aivan itse nimeä, syntymäpäivää, asuinpaikkaa, ulkonäköä, luonteenpiirteitä ja menneisyyttä myöten. Osa näistä on asioita, joita myös liittymishakemuksessa kysytään. Erityisesti oppilashahmoilla luonnekuvausta käytetään apuna myös hahmon tuvan päättämisessä - älä kuitenkaan turhaan sorru tekemään liian stereotyyppistä hahmoa! Kaikki luihuiste eivät ole ilkeitä ja tulevia pimeyden velhoja eivätkä kaikki korpinkynnet kulje koko ajan nenä kiinni kirjassa ja saa täysiä pisteitä kaikista kokeista.

Itseään muistuttavan roolihahmon luominenkaan ei luonnollisesti ole kiellettyä ja monet voivat kokea etenkin roolipeliuransa alussa sellaisen hahmon luomisen ja pelaamisen helpompana kuin aivan erilaisen hahmon. Suositeltavaa kuitenkin on, ettet tee hahmostasi vain oman itsesi jatketta, sillä tällöin voi olla vaarana, että otat liian henkilökohtasesti hahmollesi tapahtuvia tapahtumia tai sille suunnattuja kommentteja. Roolipelin on kuitenkin tarkoitus olla vain peliä ja näytelmää ja jos joku toinen hahmo sanoo sinun hahmollesi pahasti, hahmosi voi suuttua siitä, mutta et sinä pelaajana. Todennäköisesti toinenkaan pelaaja ei tarkoittanut mitään pahaa sinulle, vaikka hänen hahmonsa sanoikin ilkeästi!

Roolipelaaminen

Ideana roolipelaamisessa on, että kirjoitat hahmosi ajatuksista, tekemisistä ja sanomisista. Toiset pelaajat puolestaan kirjoittavat omista hahmoistaan ja eri pelaajien hahmot voivat täten kommunikoida keskenään. Pelissä hahmot sitten voivatkin tehdä melkein mitä tahansa, mikä pelin maailmassa on mahdollista. Esimerkiksi Tylypahka AM:issa hahmot elävät taikamaailmassa, joten he voivat taikoa tai törmätä koulun pihalla vaikkapa yksisarviseen, mutta toisaalta taas esimerkiksi kännykät eivät Tylypahkan alueella toimi.

Kuten useimmissa muissakin peleissä, myös roolipelissä on kuitenkin joitakin sääntöjä. Kun peleihin osallistuu kaksi tai useampia pelaajia, säännöt auttavat pitämään pelin kaikille miellyttävänä. Ethän varmaan pitäisi siitäkään, että esimerkiksi Afrikan tähteä pelatessasi joku muu pelaa vuorollasi, varastaa rahojasi tai kurkkii jo valmiiksi, missä Afrikan tähti oikein sijaitsee. Toisin kuin Afrikan tähdessä, roolipelissä ei kuitenkaan ole voittajia ja häviäjiä, koska roolipelin ainoa tarkoitus on pitää hauskaa. Hahmosi voi toki pelin sisällä hävitä tai voittaa vaikkapa velhokaksintaistelun, mutta sinä pelaajana et voi hävitä tai voittaa roolipeliä. Tylypahka AM:in roolipelisäännöistä kerrotaan myöhemmin tässä oppaassa

Roolipelaamiseen on myös monia erilaisia tapoja eikä yhtä ainoaa, oikeaa tapaa yleensä ole. Eri roolipelisivustoilla voi olla kuitenkin erilaisia vakiintuneita käytäntöjä. Seuraavaksi käymme tällä sivulla läpi joitakin AM:issa vakiintuneita roolipelitapoja.

Roolipeli chatissa

Chatissa roolipelaaminen tapahtuu paljon nopeammin kuin foorumissa, joten viestien ei tarvitse olla kovin pitkiä. Lisäksi chat-pelaaminen painottuu melko pitkälti hahmon tekemisiin ja sanomisiin eikä ympäristön tai hahmon ajatusten kuvailu yleensä kuulu chat-pelaamiseen. Chat-peleissä hahmon puheessa ei tarvitse käyttää mitään erityisiä merkkejä. Tekemiset sen sijaan merkataan tähtimerkkien (*) väliin (esim. *heilauttaa kättään tervehdykseksi*). Tekemiset kirjoitetaan chat-peleissä yleensä preesensissä eli nykyisessä aikamuodossa (ei *istui tuolille* vaan *istuu tuolille*).

Hahmon ajatukset, jos niitä jostain syystä tahtoo chat-pelissä ilmaista, merkataan yleensä kursiivilla ja/tai '-merkkien väliin. Off-game (eli asiat, jotka sanot omana itsenäsi etkä hahmonasi), tulee puolestaan laittaa tuplasulkujen, tuplakauttaviivojen, risuaitojen tmv. väliin. Jotenkin niin, että siitä näkee selvästi, ettei se kuulu varsinaiseen peliin.

Toisin kuin foorumipeleissä, chat-peleissä on yleensä hyväksyttävää kirjoittaa useampi viesti peräkkäin. (Joskin siinäkin kannattaa tietysti pysyä kohtuuden rajoissa.)

Roolipeli foorumissa

Foorumipelaaminen on vähän kuin tarinankerrontaa. Kertojia on kuitenkin useita ja jokainen voi päättää vain oman hahmonsa tekemisistä. Yleensä hahmosta kirjoitetaan kolmannessa persoonassa (eli hän-muodossa), mutta jotkut käyttävät myös ensimmäistä persoonaa (minä-muotoa). Toisin kuin chatissa, foorumissa käytetään useammin imperfektiä (mennyttä aikamuotoa, esim. "hän istui") kuin preesensiä (nykyinen aikamuoto, esim. "hän istuu"). Kumpikaan tapa ei liene kuitenkaan sen enemmän oikein kuin väärinkään.

Foorumipelissä hahmon sanomiset laitetaan lainausmerkkien (") väliin. Ajattelemiset voi kursivoida ja/tai laittaa heittomerkkien (') väliin tai sitten upottaa muuhun kerrontaan (esim. "Chino ajatteli nähneensä tuon miehen joskus ennenkin" vs. 'Olen nähnyt tuon miehen joskus ennenkin...', Chino ajatteli). Tekemiset puolestaan kirjoitetaan ilman mitään merkkejä. Lisäksi foorumiroolipelissä kuvaillaan usein myös hahmon muita havaintoja (esim. mitä hän näkee, haistaa, tuntee, kuulee) tai muuten ympäristöä. Nämäkin kirjoitetaan yleensä ilman mitään merkkejä.

Off-game (eli peliin kuulumattomat asiat) merkataan foorumipelissä samalla tavallaa kuin chatissakin: tuplasulkeiden, tuplakauttaviivojen, risuaitojen tmv. väliin. Käyttämälläsi merkintätavalla ei oikeastaan ole juurikaan väliä vaan pääasia on, että off-game erottuu selvästi varsinaisest pelistä.

Koska foorumiroolipelissä kuvataan yleensä hahmon puheen ja tekemisten lisäksi enemmän tai vähemmän myös ympäristöä sekä hahmon ajatuksia ja tuntemuksia, pelivuorot ovat usein huomattavasti pidempiä kuin chat-peleissä. Pelivuorojen pituudet voivatkin vaihdella muutamasta lauseesta useisiin kappaleisiin. Suotavaa olisi kuitenkin kirjoittaa mielellään vähintään 5 lauseen peliviestejä. Voit esimerkiksi kuvailla, mitä hahmosi näkee, kuulee haistaa tai tuntee ja mitä hänen mielessään oikein pyörii.

Roolipelisäännöt

Kuten mainittua, roolipelissäkin on joitakin sääntöjä. Tässä on käsitelty joitain sääntöjä ja käytäntöjä, jotka ainakin AM:issa ovat voimassa.

Ei autohittausta

Autohittaus tarkoittaa sitä, että päätät jonkun muun kuin oman hahmosi tekemisistä. Tämä on melko tavallinen aloittelijan virhe, joka saa autohitatuksi joutuneen hahmon pelaajan helposti näkemään punaista. Muista siis, että saat pelissä päättää vain ja ainoastaan omasta hahmostasi, vaikka asia vaikuttaisi miten pieneltä tai vähäpätöiseltä tahansa. Ymmärtämisen helpottamiseksi annetaan vielä pari esimerkkiä.

1. Esimerkki törkeästä autohittaamisesta

Divina: *törkkää Cainen alas katolta ja Caine kuolee*

Siinä näitte erittäin räikeää autohittaamista. Ja itse asiassa siinä oli kaksinkertainen autohitti. Ensinnäkin Divinan pelaajan olisi pitänyt antaa Cainen pelaajan päättää, putoaako Caine katolta tönäyksen voimasta vaiko ei. Toiseksi vaikka Cainen pelaaja päättäisikin, että hahmo tosiaan putoaa, jää hahmon kuolemakin hänen päätettäväkseen. Edellinen kohtaus olisi siis voinut mennä paremmin esimerkiksi seuraavasti:

Divina: *yrittää törkätä Cainen alas katolta*
Caine: *horjahtaa, mutta onnistuu kuitenkin pysymään katolla*

2. Esimerkki autohittaamisesta

Divina: Tarantallegro! *huutaa ja osoittaa taikasauvallaan Cainea, joka alkaa tanssia*

Ei näin, sillä Cainen pelaajan pitää itse saada päättää, osuuko loitsu hänen hahmoonsa vai ei. Parempi olisi vaikkapa seuraava:

Divina: Tarantallegro! *huutaa ja osoittaa taikasauvallaan Cainea*
Caine: *väistää loitsun täpärästi* Mitä ihmettä sinä yrität, Divina?!

3. Esimerkki vähän pienemmästä autohittaamisesta

Chino: Mutta huispaukseen tarkoitetut määrärahat loppuivat jo kuukausia sitten... *sekoittaa kaakaotaan lusikallaan huolestuneen näköisenä*
Neiti X: *astelee sisään kahvilaan*
Caine: *vilkaisee nopeasti juuri kahvilaan saapunutta naista, mutta kääntyy pian takaisin vastapäätä istuvaa Chinoa kohti* Niin, mutta jos voitaisiin siirtää siihen vaikkapa ennustuksen määrärahoja? Meillä on jo ihan tarpeeksi kristallipalloja.
Neiti X: *huomaa Cainen tuijottavan häntä ja väläyttää tälle hymyn heilauttaen samalla pitkiä hiuksiaan*

Koska Cainen pelaaja ei missään vaiheessa kirjoittanut hahmonsa tuijottavan paikalle saapunutta Neiti X:ää, kyseessä on autohittaus, vaikkakin hyvin pieni sellainen. Esimerkiksi tässä Caine saattaa olla hahmo, jonka luonteeseen ei missään nimessä sovi tuijottaa ketään. Tällainen pieni autohittaus saattaa usein toki johtua siitäkin, että pelaajat yksinkertaisesti ymmärtävät toistensa kirjoitukset väärin. Sellaisille vahingoille ei tietenkään mahda mitään, mutta ole toki valmis korjaamaan virheesi, jos olet toisen pelaajan mielestä sellaisen tehnyt.

Ei munchausta

Munchaus tarkoittaa sitä, että tekee hahmostaan jotenkin kuolemattoman/voittamattoman/täydellisen. Suurinpiirtein kaikilla kuitenkin on jotain vikoja ja harvemmat ovat mitään uskomattoman kauniita lapsineroja, jotka puhuvat sujuvasti 20 kieltä ja osaavat täydellisesti jokaikisen loitsun. Kun siis kehittelet hahmoasi, koita tehdä siitä edes hieman realistinen.

Hahmon luomisen lisäksi munchauskielto kannattaa huomioida myös pelissä: jos hahmoosi osuu tappokirous, hän tuskin selviää siitä elossa. Tai jos hahmoosi loitsitaan kokovartalolukko kymmeneltä eri suunnalta yhtä aikaa, hän tuskin pystyy väistämän sitä. Järki siis hieman mukaan. Kannattaa myös muistaa, että oppilaat eivät voi osata mitään kovin monimutkaisia loitsuja ja mitä alemmalla luokkatasolla oppilas on, sitä vähemmän hän osaa loitsuja ylipäätään. Se, että hahmosi on velho/noita ei tarkoita sitä, että hän automaattisesti syntymästään lähtien osaa jokaisen Potter-kirjoista tutun loitsun!

Ei metapelaamista

Metapelaaminen tarkoittaa sitä, että pelaat niin, että hahmosi tietää jotain asioita, joita sen ei kuuluisi tietää. Kuten autohittaus, tämäkin on yleensä vahinko, mutta yhtä kaikki ärsyttää silti helposti kanssapelaajia. Muista siis, että se, että sinä olet lukenut jonkin toisen hahmon esittelyn, ei tarkoita, että hahmosi automaatisesti tietäisi esittelyssä olleet tiedot. Vaikka siis olisitkin esimerkiksi lukenut jonkun toisen pelaajan hahmon esittelystä, että hahmo ei pidä hämähäkeistä, sinun hahmosi ei tiedä sitä ennen kuin on kuullut tai muuten saanut tietää asian jostain (esim. joku toinen hahmo kertoo hahmollesi hämähäkkikammosta tai hahmosi näkee, miten toisen hahmo alkaa kiljua huomatessaan hämähäkin pulpetillaan).

Toki hahmosi voi tietää joitakin asioita muista hahmoista, vaikkei olisi näiden kanssaan pahemmin jutellutkaan. Jos jonkun hahmon esittelyssä esimerkiksi lukee, että tämä on puhdasverisestä perheestä, saattavat ainakin monet velhosyntyiset tuntea hänet ulkonäöltä tai nimeltä. Tai jos jonkun hahmon esittelyssä lukee, että vaikka toinen tämän vanhemmista joutui ison kohun saattelemana Azkabaniin, voivat muut hahmot ehkä tietää asiasta, jos ovat lehtiä sattuneet lukemaan. Sen sijaan, jos jonkun hahmoesittelyssä lukeekin esimerkiksi, että tämän veli on entinen kuolonsyöjä ja se on suvun suuri salaisuus, josta ei juuri puhuta, hahmosi tuskin tietää asiasta, ellei hänellä satu olemaan jotain läheisiä yhteyksi kyseiseen perheeseen.

Metapelaamiseksi voidaan käsittää myös se, että hahmosi vaikka pelin aikana ikään kuin lukee toisen ajatuksia (ellei hahmollasi nyt jostain syystä tosiaan ole ajatustenlukukykyjä). Esimerkiksi jos toinen pelaaja kirjoittaa roolipelivuorossaan hahmonsa ajattelevan menevänsä yöllä salaa Kiellettyyn Metsään, ei sinun hahmosi voi mitenkään tietää asiasta, ellei tämä sano asiaa ääneen tai hahmosi kuule sitä jostain muualta.

Eli lyhyesti tiivistettynä: saa käyttää järkeä. Muista, että kun hahmosi tietää jostakusta toisesta hahmosta jotain, siihen täytyy olla jokin pätevä syy ja pätevä syy ei ole "luin sen hahmoesittelystä".

Vuorot foorumiroolipeleissä

AM:issa foorumiroolipelissä noudatetaan pelivuoroja ellei peliketjun aloittaja toisin ilmoita. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella pelaajalla on pelissä oma vuoro, jota toisten ei ole sopivaa ohittaa. Eli toisin sanoen et voi kirjoittaa peliin uutta viestiä ennen kuin kaikki muut pelaajat ovat välillä saaneet kirjoittaa omansa. Tämän vuoksi onkin enemmän kuin suotavaa, että jos liityt johonkin peliin, käyt myös säännöllisesti pelaamassa siellä, jottei peli junnaa paikallaan vain siksi, että kaikki odottavat sinun kirjoittavan oman vuorosi. Jos kuitenkin käy niin ettei pelaaja käy jossain pelissä pelaamassa vuoroaan kohtuullisen ajan kuluessa (esim. viikko tai kaksi) eikä ole ilmoittanut mitään poissaolostaan, hänen vuoronsa voidaan ohittaa. Chat-pelissä vuoroja ei kuitenkaan ole vaan kuka tahansa voi pelata koska tahansa.

Useammassa pelissä pelaaminen

AM:issa on sallittua pelata foorumissa useammassa pelitopiikissa yhtä aikaa, koska pelit usein etenevät melko hitaasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi liittyä jokaikiseen peliin, joka foorumissa ikinä on käynnissä - tuskin hahmosikaan voi olla aina kaikkialla. Liity vain niin moneen peliin, joita pystyt pelaamaan! Toisista pelaajista ei ole mukavaa, jos he joutuvat odottamaan pelivuorojasi luvattoman kauan vain siksi, koska sinulla on 16 muutakin peliä jatkettavana. Ja tuskinpa se olisi itsestäsikään kovin kivaa. Koita myös pitää mielessäsi, että tapahtumilla on kuitenkin jokin kronologinen järjestys. Hahmosi ei voi kuolla kurpitsajuhlassa, mutta ollakin yhtäkkiä taas hengissä joulutanssiaisissa!


Tarkistettu viimeksi: 05.08.2015 | Päivitetty viimeksi: 05.08.2015