Sinustako kirjalija?

Tahdotko kirjoittaa kirjan kirjastoon, tai oletko jo ehkä kirjoittanut sellaisen? Hienoa! AM:in kirjastoon voivat tarjota kirjoja niin koulun jäsenet kuin koulun ulkopuolisetkin tahot. Ainoa ehto on, että kirjan pitää olla sinun itse kirjoittamasi tai sinulla on kirjan kirjoittajan antama lupa tarjota kirjaa AM:in kirjastoon. Jos kirjassa on käytetty lähteitä, lainauksia, kuvia tai muuta vastaavaa, tulee ne merkata hyvän käytännön mukaisesti. Huomaa kuitenkin, että kirja ei missään nimessä saa olla pelkkää lainausta! Sitä kutsutaan kopioinniksi.

Mistä voin kirjoittaa kirjan?
Kirjan voi kirjoittaa lähestulkoon mistä tahansa aiheesta. AM:in kirjastosta löytyy niin tieto- kuin kaunokirjallisuuttakin. Näin ollen voi kirjoittaa tietokirjoja, runokirjoja, näytelmiä, novelleja, romaaneja, sanoma- ja aikakauslehtiä... Mitä sitten ikinä keksitkin. Eri oppiaineiden opettajilla on periaatteessa kuitenkin etuoikeus kirjoittaa omaan aineeseensa liittyviä kirjoja kirjastoon ja heillä on myös oikeus tarkistaa opettamaansa aihepiiriin liittyvät kirjat ennen niiden julkaisemista.

Mitä minun pitää tietää ennen tietokirjan kirjoittamista?
Professorit voivat luonnollisesti kirjoittaa omasta oppiaineestaan mitä tahansa sopivaksi katsomiaan kirjoja, mutta jos oppilaat tai muu henkilökunta tahtovat kirjoittaa tietokirjan jostakin aiheesta, jota eivät itse opeta, mutta jossa AM:illa on joku toinen professori, on kohteliasta neuvotella kirjan kirjoittamisesta ensin kyseisen professorin kanssa. Pyrimme tällä vähentämään ristiriitaisuuksia opetuksessa ja kirjaston sisällössä. Jos kirjoitat kirjaa jostakin aiheesta, josta kirjastossa on jo kirja, on myös hyvä varmistaa, ettei näiden välillä ole mitään radikaaleja ristiriitaisuuksia. Osa koulun kirjaston tietokirjojen sisällöstä on toki Potter-kirjoista tuttua faktaa, mutta kirjojen rajallisen tiedon määrän vuoksi suuri osa on myös kirjoittajien itse keksimää.

Jos tahdot ennen kirjan tekemistä neuvotella siitä koulun ylläpidon ja/tai jonkin oppiaineen professorin kanssa, voit ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen professoriin tai sitten ylläpitoon sähköpostiosoitteella amtylypahka [at] gmail [dot] com (tai vieraskirjassa tai yksityisviestillä Jesse Cainelle).

Miten pitkä kirjan tulee olla?
Kirjoilla ei ole varsinaisesti mitään tarkemmin rajattua minimi- tai maksimipituutta, mutta emme todennäköisesti julkaise esimerkiksi yksittäisiä runoja vaan ennemmin vähintään muutaman runon kokoelman. Pituudet tarkistetaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

Hyödynkö jotain kirjan kirjoittamisesta?
Oppilaat voivat saada tupapisteitä kirjojen kirjoittamisesta. Julkaistusta kirjasta saa vähintään 10 tupapistettä, tavallisesti haarukka on 10-60 tupapistettä. Pisteet riippuvat muun maussa kirjan pituudesta, aiheesta sekä laadusta. Jos kirjaa ei syystä tai toisesta voida julkaista, voidaan siitä kuitenkin silti antaa jonkin verran tupapisteitä.

Missä muodossa kirjani voidaan julkaista?
Kirjasi voidaan julkaista kahdella eri tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on julkaista se AM:in palvelimella (kuten esim. Maagisia ja vähemmän maagisia runouksia, jolloin kaikki kirjaan tehtävät päivitykset menevät ylläpidon kautta eli sen jatkuva päivittäminen ei ole mahdollita. Tämä sopii hyvin yksinkertaisille kirjoille, joiden sisältöä ei ole tarvetta päivittää lainkaan tai vain harvoin. Toinen vaihtoehto on, että teet kirjasi omalle nettisivullesi (esim. wordpress tai vastaava), jonka me sitten linkkaame kirjaston sivuille. Tällöin pystyt vapaasti muokkaamaan ja päivittämään sitä niin paljon kuin tahdot ja lisäksi pystyt myös tekemään esimerkiksi useampia erillisiä sivuja. Tämä sopiikin parhaiten esimerkiksi tietokirjoille, jotka hieman elävät opetuksen mukaan sekä lehtimuotoisille julkaisuille ja muille vastaaville.

Miten saan kirjani kirjastoon?
Kun olet saanut kirjasi valmiiksi, lähetä sen teksti tai linkki (jos olet tehnyt oman sivusi) sähköpostilla osoitteeseen amtylypahka [at] gmail [dot] com, niin lisäämme sen kirjastoon ja jos olet oppilaana, tienaat myös tupapisteet kirjasta. Kirjoja lähettäessäsi muista mainita nimesi, jotta tiedämme, kenet laitamme kirjoittajaksi ja kuka saa mahdolliset tupapisteet! Jos tahdot, että kirjasi julkaistaan jollakin toisella nimellä kuin hahmosi nimellä, muista ilmoittaa siitäkin sähköpostissa! (Oppilaat voivat saada heille kuuluvat tupapisteet, vaikka kirja julkaistaisiinkin toisella nimellä.) Toisen pelaajan hahmon nimellä kirjoja toki ei saa julkaista.

Miten saan kirjani pois kirjastosta?
Kun annat kirjoittamasi kirjan Tylypahka AM:in kirjaston käyttöön, sitä ei tavallisesti poisteta sieltä, esimerkiksi mahdollisen eroamisesi tai erottamisesi yhteydessä. Jos kuitenkin jostain syystä tahdot (erottuasi tai edelleen jäsenenä ollessasi) kirjasi pois kirjastosta, se kyllä onnistuu. Tätä varten sinun tulee lähettää AM:in sähköpostiosoitteeseen (amtylypahka [at] gmail [dot] com) sähköposti, jossa kerrot tahtovasi kirjoittamasi kirjan/kirjat pois kirjastosta. Luettele viestissäsi kaikki kirjasi, jotka tahdot poistettavan.

Takaisin kirjastoon


Tarkistettu viimeksi: 04.04.2015 | Päivitetty viimeksi: 04.04.2015